Wat is gnathologie?

Gnathologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde gericht op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen. Een gnatholoog behandelt onder meer kaakklachten, pijn in het gezicht en slaapstoornissen die in verband staan met het kauwstelsel en de tandheelkundige gevolgen ervan.

Onze behandelmethode

Klachten of pijn bij kaken, kaakgewrichten en kauwspieren
Mensen komen bij ons met bijvoorbeeld pijnklachten van kaakgewrichten en kauwspieren of bij geluiden van het kaakgewricht en een beperkte kaakbeweging. Maar ook problemen met slapen gerelateerd aan je kauwspieren pakken we op. Denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen en slaapapneu.

Unieke kennis en kunde
In onze praktijk is gnathologie een belangrijke wetenschap, omdat pijn in het hoofd-halsgebied vaak veroorzaakt wordt door overbelasting van het kaak- en kauwstelsel. Ina Alberts is één van de drie eerste fysiotherapeuten in Nederland met deze specialiteit. Ze werkt multidisciplinair en onderzoekt kaakklachten vanuit een breder perspectief. Samen met jou zoekt ze naar oorzaken en oplossingen. Een luisterend oor en begrip voor jouw klacht staat bij ons centraal.

Kaakgewrichtsbehandeling
In afstemming met jou wordt een persoonlijke kaakgewrichtsbehandeling opgestart. Dat varieert van het afleren van verkeerde mondgewoonten, oefeningen voor de kaakspieren of het kaakgewricht tot advies over de juiste manier van eten, kauwen en over het vermijden van overbelasting van uw kaakgewricht. Daarnaast worden evenals bij onze orofaciale therapie ontspanningsoefeningen, mobilisatie en massage ingezet.

Goed om te weten

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een kaakchirurg of (tand)arts, maar ook als dat niet zo is. In onze praktijk is iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. De orofaciale fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veelal wordt een beperkt aantal behandelingen per jaar vergoed. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Je bent ook welkom zonder verwijzing

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een arts, maar ook als dat niet zo is. Onze praktijk is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden.