Orofaciale therapie

Orofaciale therapie wordt ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd. Deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie helpt bij functioneringsproblemen van het kaakgewricht, de kaakspieren of het kauwstelsel, maar het vakgebied behelst veel meer dan dat.

Onze behandelmethode

Klachten of pijn in het hoofd-halsgebied
Mensen komen bij ons bij pijn in het kaak- nek, of halsgebied, maar ook bij afgeleide pijn zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten, specifieke zenuwaandoeningen, aangezichtsverlamming, kanker in het hoofd-halsgebied en nek- en schouderklachten.

Traceren oorzaak
Voor de juiste behandeling van de klachten is het belangrijk de oorzaak te vinden. Dan kan variëren van fysieke oorzaken zoals verkeerde mondgewoontes of een operatie tot stress of bepaalde persoonskenmerken. Vaak is het een combinatie van factoren. Samen met jou gaan we op zoek naar oorzaken en oplossingen, waarbij we altijd vanuit een breed perspectief kijken. Een luisterend oor en begrip voor jouw klacht staat bij ons centraal.

Oplossingen
Nadat de oorzaak is gevonden, wordt een persoonlijke behandeling opgestart. Denk bijvoorbeeld aan advies over het gebruik van je kauwstelsel en het afleren van verkeerde gewoontes. Voor deze klachten hebben wij specifieke oefeningen. Daarnaast zetten we vaak manuele technieken in, zoals mobilisatie of massage. Ook het verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders maken veelal deel uit van de orofaciale therapie.

 

Goed om te weten

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een kaakchirurg of (tand)arts, maar ook als dat niet zo is. In onze praktijk is iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. De orofaciale fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veelal wordt een beperkt aantal behandelingen per jaar vergoed. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Je bent ook welkom zonder verwijzing

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een arts, maar ook als dat niet zo is. Onze praktijk is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden.