Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die vooral is gericht op het weer beweeglijk maken van stijve of vastzittende gewrichten. De effecten merkt je vaak gelijk: je voelt minder pijn en ervaart meer bewegingsvrijheid. Een manueel therapeut helpt je bij functioneringsproblemen de harde delen. Denk daarbij aan je wervelkolom en gewrichten zoals je schouders, nek en heupen.

Onze behandelmethode

Uiteenlopen klachten of pijn
Manuele therapie wordt toegepast bij hoofdpijn, nekpijn en schouderklachten. Ook hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn, lage rugklachten, heupklachten en kaakklachten worden door de manueel therapeut behandeld. Daarnaast worden bepaalde vormen van duizeligheid succesvol met manuele therapie behandeld en hebben huilbaby’s of kinderen met het KISS- of KIDD-syndroom veelal baat bij een vorm van manuele therapie.

Meerdere oorzaken en behandelopties
Ons team van specialisten bestaat uit therapeuten die gespecialiseerd zijn in onder meer manuele én orofaciale therapie. Dat betekent dat een probleem vanuit meerdere behandelopties aangepakt kan worden. De kans op een snel herstel neemt daardoor toe. Samen met jou gaan we op zoek naar oorzaken en oplossingen, waarbij we altijd vanuit een breed perspectief kijken. Een luisterend oor en begrip voor jouw klacht staat bij ons centraal.

Oplossingen
Door de lichaamsdelen rond het pijnlijke of vastzittende gewricht op een bepaalde manier te bewegen wordt de beweeglijkheid van de gewrichten snel vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten verbetert. Meestal is het voorzichtig manipuleren van de lichaamsdelen voldoende. Soms wordt de behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller en krachtiger bewogen. Daarbij kan een knappend of krakend geluid hoorbaar zijn.

Goed om te weten

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een kaakchirurg of (tand)arts, maar ook als dat niet zo is. In onze praktijk is iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. De orofaciale fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veelal wordt een beperkt aantal behandelingen per jaar vergoed. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Je bent ook welkom zonder verwijzing

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een arts, maar ook als dat niet zo is. Onze praktijk is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden.