Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht. De oedeemtherapeut kan helpen om pijn of beperking in beweging door diverse soorten oedemen te verminderen. Als gevolg van (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens kan (lymf)oedeem ontstaan. Maar ook door bestraling, chemotherapie, overbelasting, stress, een operatie of trauma.

Onze behandelmethode

Pijn of bewegingsbeperking
Oedeem veroorzaakt vaak spanning, druk of tintelende gevoelens van de huid. En ook lymfoedeem zorgt voor een stug of stijf gevoel. Je bindweefsel komt onder spanning te staan. Zo ontstaan vaak pijnklachten, bewegingsbeperkingen, een minder goede doorbloeding of andere problemen.

Meerdere behandeltechnieken
Onze oedeemfysiotherapeut zoekt de juiste technieken om jouw klachten te verminderen. Onder meer met oefentherapie, manuele lymfdrainage, tape of bandages en speciale elastische kousen wordt de afvoer van het vocht gestimuleerd. De kans op een snel herstel neemt daardoor toe. Samen met jou gaan we op zoek naar oplossingen, waarbij we altijd vanuit een breed perspectief kijken. Een luisterend oor en begrip voor jouw klacht staat bij ons centraal.

Samenwerken aan het beste resultaat
Door het toepassen van een combinatie van deze technieken wordt de vochtophoping verminderd en wordt de ontwikkeling van oedeem afgeremd of volledig gestopt. De pijn neemt af en de beweeglijkheid van je ledematen wordt snel weer vergroot. De oedeemfysiotherapeut werkt samen met oncologen, vaatchirurgen, internisten en andere medisch specialisten. Voor ons telt het beste resultaat voor jou.

Goed om te weten

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een kaakchirurg of (tand)arts, maar ook als dat niet zo is. In onze praktijk is iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. De orofaciale fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Veelal wordt een beperkt aantal behandelingen per jaar vergoed. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Je bent ook welkom zonder verwijzing

Je kan bij ons terecht als je onder behandeling bent bij een arts, maar ook als dat niet zo is. Onze praktijk is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom is, met of zonder doorverwijzing. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd je verzekeringspolis voor de voorwaarden.